CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

Sunday 15 May 2011

FAKTA PEMAKANAN COKLAT

Mengapa ramai orang suka memakan coklat dan 'candies' yang lain? Sudah tentunya mereka sukakan rasanya! Terdapat banyak jenis perisa dalam pasaran sekarang. 'Candies' dalam bentuk bar yang enak dan mempunyai pelbagai ciri dan perisa, coklat di dalam kotak dengan harga dan inti yang berlainan dan blok coklat, susu, separuh manis atau tidak manis.

Penyelidikan yang dijalankan telah membuktikan khasiat dan kebaikan koko dengan tahap kalorie yang dianggap normal untuk semua penduduk.

Coklat dan koko memang menjadi kesukaan ramai orang di dunia ini. Marilah kita lihat sejauh manakah kebenaran ini.

MITOS
Coklat yang mengandungi koko adalah makanan yang tidak berkhasiat.
FAKTA
Satu bar 1.5 auns coklat susu menyumbang kandungan peratus berikut kepada nilai pemakanan harian yang disyorkan (USRDA): Kalcium - 9%; Riboflavin - 9%; Protein - 6%; Zat Besi - 3%; Vitamin A - 2.4%; Thiamine - 2%. Nilai khasiatnya akan bertambah jika kacang atau mentega kacang dicampurkan. Coklat sungguh berkhasiat.

MITOS
Coklat adalah sumber utama 'dietary sugar' untuk kanak-kanak.
FAKTA
Kajian yang dijalankan di Michigan State University menunjukkan bahawa kurang MYTHdaripada 3 peratus daripada jumlah pengambilan gula oleh kanak-kanak diperolehi dari coklat dan lain-lain konfeksyen.

MITOS
Coklat mengandungi sodium yang tinggi.
FAKTA
Satu bar 1.5 auns.coklat yang tidak manis atau separuh manis hanya mengandungi 1.5 mg sodium; satu bar coklat susu - 40 mg. Cuba bangdingkan dengan: 1 cawan susu - 122 mg; 1 keping roti gandum - 132 mg dan 1 auns keju swiss yang mengandungi 440mg sodium.

MITOS
Coklat menyebabkan kerosakan gigi.
FAKTA
Kajian telah mendapati bahawa satu daripada bahan yang terdapat dalam serbuk koko menghalang pembiakan bakteria yang akan membentuk plak gigi. Oleh itu coklat bukanlah penyebab jerawat. Sebenarnya, faktor pemakanan tidak mempunyai kesan atau bukan merupakan punca langsung terhadap jerawat tetapi ia adalah keadaan kulit yang disebabkan oleh aliran keluar minyak yang berlebihan.

MITOS
Kafein dalam coklat menyebabkan kanak-kanak terangsang dan menyebabkan mereka terlalu aktif.
FAKTA
Satu auns coklat adalah 5 milligrams. Satu cawan kopi mengandungi antara 93 dan 153 milligrams dan bagi teh pula ia bergantung kepada berapa lama ia dibuat, mengandungi antara 28 dan 44 milligram kafein secawan. Ada juga minuman ringan yang mengandungi antara 32-65 milligrams bagi satu tin seberat 12 auns.
Anda terpaksa memakan banyak bar coklat (lebih kurang 50 - 1.5 auns bar coklat) barulah anda boleh menyalahkan coklat kalau anda tidak nyenyak tidur.

MITOS
Memakan coklat dan lain-lain konfeksyen adalah penyebab utama kegemukan kanak-kanak.
FAKTA
Kajian menunjukkan kanak-kanak obes mengambil gula yang kurang tetapi lebih kepada lemak dan protein.
Dipetik dari laman sesawang http://www.koko.gov.my

NILAI PEMAKANAN WHITE CHOCOLATE DAN MILK CHOCOLATE
Kandungan Zat 8oz. Gelas (atau ½)
ZAT
WHITE CHOCOLATE
MILK CHOCOLATE
Kalori
168
205
Protein gms.
8.5
7.0
Kalsium gm.
0.20
0.26
Fosforus
0.22
0.22
Vitamin A I.U.
375
338
Tiamin mg.
0.08
0.07
Riboflavin mg.
0.41
0.37
Niasin mg.
0.21
0.25
Sumber : Persatuan Pengilang Coklat
Dipetik dari laman sesawang http://www.koko.gov.my


Bilakah Kita Membeli Coklat?

Coklat sesuai untuk dibeli setiap masa, lebih-lebih lagi pada hari-hari istimewa seperti Hari Raya, Hari Kekasih dan sebagainya.  Memandangkan coklat merupakan makanan yang kaya dengan sumber tenaga dan senang dibawa ke mana saja, ianya sering dijadikan makanan dalam pelbagai aktiviti lasak seperti mendaki gunung dan lain-lain.  Ia merupakan makanan 'wajib' di kalangan pengembara.

Peratus Tenaga Dari Protein, Lemak Dan Karbohidrat
 
Jenis
% Sumbangan Tenaga
Protein
Lemak
Karbohidrat
Dark Chocolate
4%
57%
39%
Milk Chocolate
7%
52%
41%
White Chocolate
5%
51%
43%
Dipetik dari laman sesawang http://www.koko.gov.my


FAKTA PEMAKANAN COKLAT

DARK CHOCOLATE
MILK CHOCOLATE
Kalori (Kcal/100 g)
555.57
551.61
Lemak (g/100 g)
  • Monotaktepu
  • Politaktepu
  • Asid Lemak Trans
34.05
  • 32.42
  • 3.83
  • Nil
33.50
  • 31.96
  • 3.55
  • Nil
Protein (g/100 g)
7.02
9.25
Kelembapan (g/100 g)
0.36
1.14
Abu (g/100 g)
1.96
2.29
Karbohidrat (g/100 g)
53.90
52.75
Serat Kasar (crude fibre)(g/100 g)
2.71
1.09
Vitamin A (mg/100 g)
0.37
0.67
Vitamin B2 (mg/100 g)
0.33
0.57
Polifenol (mg GAE/100 g)
1656
370
Dipetik dari laman sesawang http://www.koko.gov.my


No comments:

Post a Comment

PROMOSI PENGENALAN 'ROYAL CHOCO n COOKIES'

Promosi